設為首頁加入收藏

請問那個漁排可以釣魚又可以釣大尾魷??~~~已出發~

2012-09-07

[提要]   大家好呀~小弟剛考完試~可以去玩了~請問那個漁排可以釣魚又可以釣大尾魷??哈哈哈~最後去左滘西灣 果邊玩~大尾魷就冇了~不過收獲有7條手板大的老泥~同一條2~3兩既紅友BB考完試同D同學仔吹下水又幾好玩既~不過魚獲食左落肚先記起唔記得影相~SORRY~

大家好呀~小弟剛考完試~可以去玩了~請問那個漁排可以釣魚又可以釣大尾魷??哈哈哈~最後去左滘西灣 果邊玩~大尾魷就冇了~不過收獲有7條手板大的老泥~同一條2~3兩既紅友BB考完試同D同學仔吹下水又幾好玩既~不過魚獲食左落肚先記起唔記得影相~SORRY~

A:
多謝回答先~雖然係近我~不過呢就對我d朋友仔黎嫁好遠下~唔知有冇其他地方呢?仲有我想問呢~係海中間都有大尾魷的嗎??仲有呢~魚排有咩魚釣嫁~小弟未去過的~還請見諒~
A:
多謝回答先~雖然係近我~不過呢就對我d朋友仔黎嫁好遠下~唔知有冇其他地方呢?黑沙,盲曹
A:
沙,盲曹唔該C兄~不過C兄你係指邊個魚場?
A:西貢三星灣,有時有好嘢,就算打龜都起碼坐得舒服啲。
A:
西貢三星灣,有時有好嘢,就算打龜都起碼坐得舒服啲。嗯~唔該C兄~我去查下先~係未大尾魷都有嫁??
A:
....東龍島都有魚排係有既!...
A:
大三巴....東龍島都有魚排係有既!...嗯嗯~佢地家下諗緊邊個好~HEEHEE係呢~係未全部魚排都係釣排外既魚~?
A:
- 大頭洲,三星灣, 盬田排,滘西洲東面的大埔海 - 榕樹澳,三門仔,老虎笏,塔門東北的沙頭角海 - 沙頭角海,吉澳 (需申請禁區紙)南面的 - 南丫島,東龍島如有錯誤,請各前輩提出, 謝謝!
A:
嗯嗯~佢地家下諗緊邊個好~HEEHEE係呢~係未全部魚排都係釣排外既魚~?當然主要釣排外的魚啦,但有些可以給你釣魚排網中的魚, 釣上後會計重量收錢, 即是買他們的魚啦。另外南丫島,東龍島有漁排是有用無鉤釣網中的魚,這只是給小孩玩玩而已。
A
首先係度唔可以有商業名稱出現的,所以大家只可以提供太約地點。請自行上網查詢全香港東南西北都有 ...嘩~C兄講得好詳盡~小弟覺得好幸福喔~C兄講既野小弟會記住的了~等我拿拿聱話俾佢地聽先~唔該C兄~
A:
當然主要釣排外的魚啦,但有些可以給你釣魚排網中的魚, 釣上後會計重量取錢, 即是買他們的魚呢。另外南 ...嗯~唔該C兄~我D朋友仲未講到俾我聽去邊度呢=0=~真係冇佢地收~睇黎要我做LEADER呢=0=好怕去左冇魚呢~
A:
 無理由無大尾魷呀,請問你去近鹽田仔定近吊鐘洲果個排呢?火箭魷都入左西貢海了
A:
3無理由無大尾魷呀,請問你去近鹽田仔定近吊鐘洲果個排呢?火箭魷都入到西貢海了果日就係去左滘西洲果邊果個魚排呢~
A:
3果日就係去左滘西洲果邊果個魚排呢~我估即係近吊鐘洲那個排,佢對出個海就是鼎鼎有名的牛尾海,每年夏天夜釣火箭魷活動的主要範圍。一入夜就會睇到無數的釣艇聚集此。所以可能再熱些會好景呢!
A:
我估即係近吊鐘洲那個排,佢對出個海就是鼎鼎有名的牛尾海,每年夏天夜釣火箭魷活動的主要範圍: ...咁等我遲下去會一會魷先~不過~係佢個魚排玩好定租艇好??
A:
咁等我遲下去會一會魷先~不過~係佢個魚排玩好定租艇好??看看個漁排晚上會否開燈啦,不過還是租船好,機動性強,一處沒有便車去第二度如火箭魷不靠你個漁排,你想去找佢都唔得啦,只可等運到另外,有空白天去西貢碼頭附近,問定d艇家攞價錢及電話,建議租傳統的噗噗雞,即大頭艇,一來少人便能成團又平,二來他們較肯轉位及較清楚那天火箭魷聚在那裡。
A:
看看個漁排晚上會否開燈啦,不過還是租船好,機動性強,一處沒有便車去第二度如火箭魷不靠你個漁排 ...嘩~正呀~C兄你好好人呀~我會試下的了~仲有呀C兄~你係未成日都會去玩嫁??如果可以的話小弟想跟你去玩~想學下野咁~^^(不過我要搞好學校D野先得=0=)不過點都好喇~C兄好好人呢~我係度祝C兄你, 長釣長有~
A:
~正呀~C兄你好好人呀~我會試下的了~其實我都係由上年12月開始玩的,不過成日會上網搵多些fit魷的技術及資料,share比大家,我還在學習中呢,希望魚樂網快D攪學習班,等大家有機會學習,更加能彼此認識,容易d約去玩!見你第二個post,話住華富,來西貢都幾遠喎。不過我多去新界東,即大埔海或西貢海沿岸fit的。但蒲台,宋崗,橫瀾島都是我夢幻的釣場。有團去一定會join呢!
A:
其實我都係由上年12月開始玩的,不過成日會上網搵多些fit魷的技術及資料,share比大家,我還 ...嗯~我都係咁話~有團我都會盡量JOINT~偷下師呢~

感謝來訪,本站facebook臉譜的帳號為:http://www.facebook.com/fishingtw,編輯會將最新釣魚知識同步更新到facebook帳號,歡飲大家添加好友關注,我們會將最新的釣魚知識資料推薦。大家亦或在facebook臉譜通過添加:fishingtw@facebook.com,聯絡我們!

網友評論(共有 0 條評論)
發表評論 共有條評論
用戶名(可匿名發表評論): 密碼:
驗證碼(區分大小寫字母): 匿名發表